Tamplar Manual-Artizanal

Tamplar Manual-Artizanal

Tamplar Manual-Artizanal

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4.50 out of 5)
Loading...
Pret: — RON | Durata: — saptamâni

Un Tamplar Manual-Artizanal execută piese din lemn: mobilier, obiecte de uz gospodăresc şi decorative, precum şi piese necesare în construcţii: tocuri, rame, uşi şi ferestre, ancadramente ş.a., folosind cu preponderenţă unelte de lucru manuale. Obiectele confecţionate de tâmplarul manual artizanal cuprind o importantă componentă decorativă rezultată din aplicarea tehnicilor tradiţionale de confecţionare şi ornamentare. Spre deosebire de tâmplarul specializat în producerea industrială a pieselor prelucrate din lemn, tâmplarul manual artizanal realizează unicate sau produse de serie mică, care necesită a înaltă specializare, folosind ca materie primă lemnul şi în foarte mică măsură produsele prefabricate din lemn. Ocupaţia de Tamplar Manual-Artizanal este practicată în ateliere mici, de tip familial, dar şi în ateliere de tâmplărie complexe sau fabrici în care sunt organizate secţii de lucru speciale pentru executarea acestui tip de lucrări. Pentru realizarea produselor din lemn, tâmplarul manual / artizanal îşi organizează atelierul de lucru conform cerinţelor astfel încât să cuprindă spaţiul de lucru, cu bancul de lucru, poliţele cu unelte, sculele necesare, dulapurile în care păstrează materialele auxiliare: hârtii abrazive, cleiuri, lacuri, vopsele ş.a.

In cadrul atelierului sunt prevăzute spaţii pentru depozitarea materiei prime: cherestea, scânduri fasonate, plăci de furnir, stinghii ş.a., capra de lemn pe care execută operaţiuni de tăiere, anumite maşini şi utilaje, cum ar fi, de exemplu: strungul de lemn, polizorul, dispozitivele de fixare etc. şi spaţiu pentru evacuarea materialelor reziduale. Pentru eficientizarea activităţii, tâmplarul manual / artizanal se preocupă de buna funcţionare a sculelor, uneltelor şi dispozitivelor, aplicând permnent proceduri de întreţinere a acestora. Operaţiunile propriu zise de tâmplărie constau în: executarea lucrărilor pregătitoare: întocmirea documentaţiei necesare, aprovizionarea cu materii prime şi materiale, uscarea lemnului pentru a ajunge la parametrii optimi de umiditate, verificarea calităţii lemnului, trasarea limitelor de debitare etc.; prelucrarea manuală a materialului lemnos încluzând o întreagă gamă de proceduri: fasonarea, confecţionarea reperelor simple, complexe şi a subansamblelor, executarea operaţiunilor de pregătire şi realizare a îmbinărilor şi de asamblare a produselor, şlefuirea, decorarea, finisarea, şi montarea accesoriilor de manipulare, închidere şi protecţie. Pe parcursul activităţii sale, tâmplarul manual artizanal respectă regulile de protecţia muncii, legislaţia în vigoare privind sănătatea în muncă şi intervenţiile în caz de urgenţă.

Pentru a fi informat cu sarcinile de acest tip, Un Tamplar Manual-Artizanal participă la instructajele care se organizează periodic în unitatea de lucru. Tâmplarul manual / artizanal produce lucrări de calitate, atât sub aspectul materialelor folosite cât şi sub aspect artistic şi funcţional. Tâmplarul manual / artizanal dovedeşte competenţe de comunicare din diferite contexte profesionale, atât cu şefii ierarhici cât şi cu colegii de muncă utilizând cu corectitudine limbajul de specialitate. El are cunoştinţe generale de matematică, ştie să calculeze cubajul materialului lemnos, să facă calcule pentru determinarea consumurilor, să execute devize simple de lucrări. De asemenea are cunoştinţe de desen tehnic şi artistic.

Certificat obtinut

cal

Conditii pentru înscriere

 • Copie buletin
 • Copie CI (buletin)
 • Copie certificat nastere
 • Ultimul act de studii

Competente dobândite

 • Comunicare în limba oficială.
 • Competenţa de a învăţa.
 • Competenţe de bază în matematică, ştiinţă şi tehnologie.
 • Aplicarea prevederilor legale referitoare la sănătatea şi securitatea în muncă şi în domeniul situaţiilor de urgenţă.
 • Aplicarea normelor de protecţie a mediului.
 • Întreţinerea echipamentelor de lucru.
 • Organizarea locului de muncă.
 • Aprovizionarea cu mijloace de muncă.
 • Pregătirea materialului lemnos în vederea prelucrării.
 • Prelucrarea manuală a materialului lemnos.
 • Asamblarea componentelor confecţionate.
 • Finisarea produselor din lemn.
 • Decorarea produselor din lemn.
! NU platiti in plus pentru taxa de inscriere, taxa de examen, taxa de eliberare diploma. Achitati DOAR programul de pregatire.

Banner Cursuri de Calificare

Banner Cursuri de Calificare

Inscrie-te in doar 3 minute!

 Ne gasesti de luni pana vineri intre orele 8.00 – 20.00 la numerele de telefon 0761 102 433 sau 0726 478 408 sau te poti inscrie online completand formularul de pe pagina de contact.

No Comments

Post a Reply